Black-and-white colobus
Black-and-white colobus
Main page
2308221

Black-and-white colobus

logo
Community Hub0 subscribers
What are your thoughts?
Be the first to start a discussion here.
Be the first to start a discussion here.
Black-and-white colobus

Black-and-white colobuses (or colobi) are Old World monkeys of the genus Colobus, native to Africa. They are closely related to the red colobus monkeys of genus Piliocolobus. There are five species of this monkey, and at least eight subspecies. They are generally found in high-density forests where they forage on leaves, flowers and fruit. Social groups of colobus are diverse, varying from group to group. Resident-egalitarian and allomothering relationships have been observed among the female population. Complex behaviours have also been observed in this species, including greeting rituals and varying group sleeping patterns. Colobi play a significant role in seed dispersal.

The word "colobus" comes from the Ancient Greek κολοβός (kolobós), meaning "docked, maimed" and refers to their stump-like thumb.

Fossil species

Colobus habitats include primary and secondary forests, riverine forests, and wooded grasslands; they are found more in higher-density logged forests than in other primary forests. Their ruminant-like digestive systems have enabled them to occupy niches that are inaccessible to other primates: they are herbivorous, eating leaves, fruit, flowers, lichen, herbaceous vegetation and bark. Colobuses are important for seed dispersal through their sloppy eating habits, as well as through their digestive systems.

Leaf toughness influences colobus foraging efficiency. Tougher leaves correlate negatively with ingestion rate (g/min) as they are costly in terms of mastication, but positively with investment (chews/g). Individuals spend approximately 150 minutes actively feeding each day. In a montane habitat colobus are known to utilise lichen as a fallback food during periods of low food availability.

Colobuses live in territorial groups that vary in both size (3-15 individuals) and structure. It was originally believed that the structure of these groups consisted of one male and about 8 female members. However, more recent observations have shown variation in structure and the number of males within groups, with one species forming multi-male, multifemale groups in a multilevel society, and in some populations supergroups form exceeding 500 individuals. There appears to be a dominant male, whilst there is no clear dominance among female members. Relationships among females are considered to be resident-egalitarian, as there is low competition and aggression between them within their own groups. Juveniles are treated as a lower-rank (in regards to authority) than subadults and likewise when comparing subadults to adults. Colobuses do not display any type of seasonal breeding patterns.

As suggested by their name, adult colobi have black fur with white features. White fur surrounds their facial region and a "U" shape of long white fur runs along the sides of their body. Newborn colobi are completely white with a pink face. Cases of allomothering, whereby members of the troop other than the infant's biological mother care for it, are documented. Allomothering is believed to increase inclusive fitness or maternal practice for the benefit of future offspring.

Many members participate in a greeting ritual when they are reunited with familiar individuals, an act of reaffirming. The greeting behaviour is generally carried out by the approaching monkey and often is followed with grooming. They participate in three greeting behaviours of physical contact. This includes mounting, head mounting (grasps the shoulders) and embracing. It seems as though these behaviours do not have any relationship with mating or courting.

See all
User Avatar
No comments yet.