Brown booby
Brown booby
Main page
2116300

Brown booby

logo
Community Hub0 subscribers
What are your thoughts?
Be the first to start a discussion here.
Be the first to start a discussion here.
Brown booby

The brown booby (Sula leucogaster) is a large seabird in the booby and gannet family Sulidae, of which it is one of the most common and widespread species. It has a pantropical range, which overlaps with that of other booby species. The gregarious brown booby commutes and forages at low height over inshore waters. Flocks plunge-dive to take small fish, especially when these are driven near the surface by their predators. They nest only on the ground, and roost on solid objects rather than the water surface.

The brown booby was described by the French polymath Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon in his Histoire Naturelle des Oiseaux in 1781. The bird was also illustrated in a hand-coloured plate engraved by François-Nicolas Martinet in the Planches Enluminées D'Histoire Naturelle which was produced under the supervision of Edme-Louis Daubenton to accompany Buffon's text. Buffon did not include a scientific name with his description but in 1783 the Dutch naturalist Pieter Boddaert coined the binomial name Pelecanus leucogaster in his catalogue of the Planches Enluminées. The type locality is Cayenne in French Guiana. The current genus Sula was introduced by the French zoologist Mathurin Jacques Brisson in 1760. The word Sula is Norwegian for a gannet; the specific leucogaster is from Ancient Greek leuko for "white" and gastēr for "belly".

There are two recognised subspecies:

In 2024, two other formerly accepted subspecies, S. l. brewsteri and S. l. etesiaca, were split out as a separate species Cocos booby Sula brewsteri by the American Ornithological Society, Clements Checklist, and the IOC World Bird List.

The booby's head and upper body (back) is covered in dark brown to blackish plumage, with the remainder (belly) being a contrasting white. The bare-part colours vary geographically, but not seasonally. The species also displays sexual dimorphism of the bare part colours, the males having a blue orbital ring, as opposed to the yellow orbital ring of the female.

Female boobies reach about 80 centimetres (31 in) in length; their wingspans measure up to 150 cm (4.9 ft), and they can weigh up to 1,300 g (2.9 lb). Male boobies reach about 75 centimetres (30 in) in length; their wingspans measure up to 140 cm (4.6 ft), and they can weigh up to 1,000 g (2.2 lb).[clarification needed]

Unlike other species of sulid, the juvenile plumage already resembles that of the adult. They are grey-brown with darkening on the head, upper surfaces of the wings and tail, while the lower breast and underpart plumages are heavily flecked brown on white.

Their beaks are quite sharp and contain jagged edges. They have fairly short wings resulting in a fast flap rate, but long, tapered tails. While these birds are typically silent, they occasionally make grunting or quacking sounds.

See all
User Avatar
No comments yet.