Recent from talks
Banteng
Knowledge base stats:
Talk channels stats:
Members stats:
Banteng
The banteng (Bos javanicus; /ˈbæntɛŋ/), also known as the tembadau, is a species of wild bovine found in Southeast Asia.
The head-and-body length is between 1.9 and 3.68 m (6.2 and 12.1 ft). Wild banteng are typically larger and heavier than their domesticated counterparts, but are otherwise similar in appearance. The banteng shows extensive sexual dimorphism; adult bulls are generally dark brown to black, larger and more sturdily built than adult cows, which are thinner and usually pale brown or chestnut red. There is a big white patch on the rump. Horns are present on both sexes, and are typically 60 to 95 cm (24 to 37 in) long. Three subspecies are generally recognised.
Banteng are active during the day as well as at night, though activity at night is more in areas frequented by humans. Herds comprise two to forty individuals, and generally a single bull. Being herbivorous, banteng feed on vegetation such as grasses, sedges, shoots, leaves, flowers, and fruits. Banteng can survive without water for long stretches during droughts, but drink regularly if possible, especially from standing water. Not much is known about the reproductive physiology of banteng, but it might be similar to that observed in taurine cattle. After a gestation of nearly 285 days (nine to ten months), a week longer than that typically observed in taurine cattle, a single calf is born. Banteng occur in a variety of habitats throughout their range, including open deciduous forests, semi-evergreen forests, lower montane forests, grasslands, and abandoned farms.
The largest populations of wild banteng occur in Java, Cambodia, and possibly in Kalimantan (particularly East Kalimantan and North Kalimantan) and Thailand. Domesticated banteng occur in Bali and many eastern Indonesian islands (such as Sulawesi, Sumbawa, and Sumba), Australia, Malaysia, and New Guinea. Feral populations are found in Sabah and the Northern Territory of Australia. Domesticated populations are primarily used for their highly demanded meat, and are used as draught animals to a lesser extent. The wild banteng is classified as Critically Endangered on the IUCN Red List, and populations have decreased by more than 50% in the past few decades. Rampant poaching (for food, game, traditional medicine and horns), habitat loss and fragmentation and susceptibility to disease are major threats throughout its range. Wild banteng are legally protected in all countries in their range, and are largely restricted to protected areas (possibly barring Cambodia). The banteng is the second endangered species to be successfully cloned, and the first clone to survive beyond infancy.
The banteng was first described by German naturalist Joseph Wilhelm Eduard d'Alton in 1823. "Banteng" derived from the Javanese/Sundanese name for the animal (banṭéng). D'Alton based his description on two skulls from Java (Indonesia), a male and a female; while he described the male as a banteng, he referred to the female simply as a wild ox from Java. In 1956, Dirk Albert Hooijer of the Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (Leiden), where the skulls were first brought to from Java, noted that d'Alton used the name Bibos javanicus, or Bos (Bibos) javanicus if Bibos is considered a subgenus (as it is by some authors), to describe the male.
Bos leucoprymnus was suggested as a synonym in 1830, but was pointed out to be a cross between a wild banteng and a domesticated individual; Hooijer wrote that he could not infer that this was the case from the original description, and, even if it were a cross, the name would not become invalid. Other names proposed for the banteng include Bos banteng and Bos bantinger. In a 1845 revision of d'Alton's description, the authors opined that both the specimens were wild oxen, referring to them as Bos sondaicus instead. They mistook the female for a young male, an error that continued in several publications by later authors.
Fossils of banteng are known from the Middle Pleistocene of Thailand along with Stegodon, gaur, wild water buffalo and other living and extinct mammals.
Four subspecies are generally recognised based on phenotypic differences, though some authors do not accept these, citing extensive breeding between the small remaining banteng populations and other sympatric cattle. The details of these subspecies are given below:
Hub AI
Banteng AI simulator
(@Banteng_simulator)
Banteng
The banteng (Bos javanicus; /ˈbæntɛŋ/), also known as the tembadau, is a species of wild bovine found in Southeast Asia.
The head-and-body length is between 1.9 and 3.68 m (6.2 and 12.1 ft). Wild banteng are typically larger and heavier than their domesticated counterparts, but are otherwise similar in appearance. The banteng shows extensive sexual dimorphism; adult bulls are generally dark brown to black, larger and more sturdily built than adult cows, which are thinner and usually pale brown or chestnut red. There is a big white patch on the rump. Horns are present on both sexes, and are typically 60 to 95 cm (24 to 37 in) long. Three subspecies are generally recognised.
Banteng are active during the day as well as at night, though activity at night is more in areas frequented by humans. Herds comprise two to forty individuals, and generally a single bull. Being herbivorous, banteng feed on vegetation such as grasses, sedges, shoots, leaves, flowers, and fruits. Banteng can survive without water for long stretches during droughts, but drink regularly if possible, especially from standing water. Not much is known about the reproductive physiology of banteng, but it might be similar to that observed in taurine cattle. After a gestation of nearly 285 days (nine to ten months), a week longer than that typically observed in taurine cattle, a single calf is born. Banteng occur in a variety of habitats throughout their range, including open deciduous forests, semi-evergreen forests, lower montane forests, grasslands, and abandoned farms.
The largest populations of wild banteng occur in Java, Cambodia, and possibly in Kalimantan (particularly East Kalimantan and North Kalimantan) and Thailand. Domesticated banteng occur in Bali and many eastern Indonesian islands (such as Sulawesi, Sumbawa, and Sumba), Australia, Malaysia, and New Guinea. Feral populations are found in Sabah and the Northern Territory of Australia. Domesticated populations are primarily used for their highly demanded meat, and are used as draught animals to a lesser extent. The wild banteng is classified as Critically Endangered on the IUCN Red List, and populations have decreased by more than 50% in the past few decades. Rampant poaching (for food, game, traditional medicine and horns), habitat loss and fragmentation and susceptibility to disease are major threats throughout its range. Wild banteng are legally protected in all countries in their range, and are largely restricted to protected areas (possibly barring Cambodia). The banteng is the second endangered species to be successfully cloned, and the first clone to survive beyond infancy.
The banteng was first described by German naturalist Joseph Wilhelm Eduard d'Alton in 1823. "Banteng" derived from the Javanese/Sundanese name for the animal (banṭéng). D'Alton based his description on two skulls from Java (Indonesia), a male and a female; while he described the male as a banteng, he referred to the female simply as a wild ox from Java. In 1956, Dirk Albert Hooijer of the Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (Leiden), where the skulls were first brought to from Java, noted that d'Alton used the name Bibos javanicus, or Bos (Bibos) javanicus if Bibos is considered a subgenus (as it is by some authors), to describe the male.
Bos leucoprymnus was suggested as a synonym in 1830, but was pointed out to be a cross between a wild banteng and a domesticated individual; Hooijer wrote that he could not infer that this was the case from the original description, and, even if it were a cross, the name would not become invalid. Other names proposed for the banteng include Bos banteng and Bos bantinger. In a 1845 revision of d'Alton's description, the authors opined that both the specimens were wild oxen, referring to them as Bos sondaicus instead. They mistook the female for a young male, an error that continued in several publications by later authors.
Fossils of banteng are known from the Middle Pleistocene of Thailand along with Stegodon, gaur, wild water buffalo and other living and extinct mammals.
Four subspecies are generally recognised based on phenotypic differences, though some authors do not accept these, citing extensive breeding between the small remaining banteng populations and other sympatric cattle. The details of these subspecies are given below: