Spectral tarsier
Spectral tarsier
Main page
1839082

Spectral tarsier

logo
Community Hub0 subscribers
What are your thoughts?
Be the first to start a discussion here.
Be the first to start a discussion here.
Spectral tarsier

Spectral tarsier or Selayar tarsier (Tarsius tarsier, also called Tarsius spectrum) is a species of tarsier found on the island of Selayar in Indonesia. It is apparently less specialized than the Philippine tarsier or Horsfield's tarsier; for example, it lacks adhesive toes. It is the type species for the genus Tarsius. While its range used to also include the population on nearby southwestern Sulawesi, this population has been reclassified as a separate species, Tarsius fuscus. Some of the earlier research published on Tarsius spectrum refers to the taxon that was recently reclassified and elevated to a separate species, the Gursky's spectral tarsier (Tarsius spectrumgurskyae).

"Tarsiers were once thought to be of the Strepsirrhini suborder, grouped with Lemuroidea and Lorisidae because of their similar appearance and because they have a small stature and are also nocturnal. It has been decided that tarsiers are members of the suborder haplorrhine, which is a suborder of primates that hosts tarsiers and the simians (Archuleta, 2019)." According to Gursky et al. 2003, based on phylogenic research, tarsiers are more closely related to monkeys and apes than lemurs and lorises. Some scholarly articles suggest dividing the genus into 3 and some references reflect this attempted revised taxonomy. "This taxonomic discrepancy is strongly supported by data collection of physiological attributes such as coat colors, tail lengths, and size as well as molecular data (Gursky et al. 2003)."

The spectral tarsier has a body weight of 200 grams, with a body length of 240 mm, a head body length of 80 mm, and a tail length of 160 mm. When including Tarsius fuscus, females of the species weigh between 102 and 114 grams (3.6 and 4.0 oz) while males are 118 to 130 grams (4.2 to 4.6 oz). It has a head-body length of 9.5 to 14 centimetres (3.7 to 5.5 in) and its tail length ranges from 20 to 26 centimetres (7.9 to 10.2 in).

Tarsiers are found in forests that range in density and agricultural development from island to island, including both primary and secondary habitats. "They roost in dense vegetation, shrubs, bamboo, palm, dense thickets of grass, bush, thorn scrubs, and secondary habitats on plantations for logging and growing coffee, nutmeg, coconut, or coca crops (Archuleta, S. 2019)."

In a study done by John and Kathy MacKinnon, it was found that tarsiers have a completely carnivorous diet, which is unique in primates. Although some species will prey on small birds and rodents, their diet consists mainly of insects that they capture on the ground, tree branches and leaves, and in the air (Mackinnon et al., 1980).

Tarsiers are nocturnal mammals. They wake up at sunset and spend the nights foraging for insects and eating. They travel between trees and socialize, which usually includes grooming one another, scent marking, playing and vocalizing (Gursky et al. 2000).

At the very base of the tarsier society is that they live in groups and males and females have different roles. Males tend to travel longer distances and they occupy a larger area. Females tend to hunt more efficiently and they also consume more insects. A study done by Sharon Gursky in 1998 defines group size as the number of individuals sharing a sleeping site. She goes on to say that these groups are usually composed of 2 to 6 individuals. The study was done in the Tangkoko Dua Saudara Nature Reserve and Gursky et al. found that 14% of groups contained more than 1 adult female. "In one of the groups with two adult females, both females gave birth to infants (Gursky et al. 1998)." In the research done by Sabrina Archuleta, it was found that tarsiers can be both monogamous and polygynous. She found that some live in pairs or groups and some males may even live alone.

In a study done in North Sulawesi, Indonesia in 2007, the Mackinnons found that the spectral tarsiers were monogamous and territorial. They found that families slept at the same sites each day and that they gave loud duet songs as they gathered at sleeping sites. As their study went on they found that tarsier young are quite advanced and that they start traveling alone at as young as 23 days (Mackinnon et al. 1980). Hidayatik et al. did a 9-month survey in 2018 where they found that the tarsiers courtship behaviours consist of scent marking and genital marking for females and that males use genital inspection. They recorded that copulations lasted between 3 and 4 minutes and occurred only once per pair for the duration of the study (Hidayatik et al. 2018).

See all
User Avatar
No comments yet.