Recent from talks
Common blackbird
Knowledge base stats:
Talk channels stats:
Members stats:
Common blackbird
The common blackbird (Turdus merula) is a species of true thrush. It is also known as the Eurasian blackbird (especially in North America, to distinguish it from the unrelated New World blackbirds), or simply the blackbird. It breeds in Europe, western Asia, and North Africa, and has been introduced to Australia and New Zealand. It has a number of subspecies across its large range; a few former Asian subspecies are now widely treated as separate species. Depending on latitude, the common blackbird may be resident, partially migratory, or fully migratory.
The adult male of the common blackbird (Turdus merula merula, the nominate subspecies), which is found throughout most of Europe, is all black except for a yellow eye-ring and bill and has a rich, melodious song. The adult female and juvenile have mainly dark brown plumage. This species breeds in woods and gardens, constructing neat, cup-shaped nests bound together with mud. It is omnivorous, eating a wide range of insects, earthworms, berries, and fruits.
Both sexes are territorial on the breeding grounds and have distinctive threat displays. However, they are more gregarious during migration and in wintering areas. Pairs remain in their territory throughout the year if the climate is sufficiently temperate. This common and conspicuous species has given rise to a number of literary and cultural references, often related to its song.
The common blackbird was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Turdus merula (characterised as T. ater, rostro palpebrisque fulvis). The binomial name derives from two Latin words, turdus, "thrush", and merula, "blackbird", the latter giving rise to its French name, merle, and its Scots name, merl.
The genus Turdus comprises around 65 species of medium to large thrushes, characterised by rounded heads, longish, pointed wings, and usually melodious songs. Two European thrushes, the song thrush and mistle thrush, diverged early from the Eurasian lineage of Turdus thrushes after spreading north from Africa. However, the blackbird is descended from ancestors that had colonised the Canary Islands from Africa and subsequently reached Europe from there. It is close in evolutionary terms to the island thrush (T. poliocephalus) of Southeast Asia and islands in the southwest Pacific, which probably diverged from T. merula stock fairly recently.
It may not immediately be clear why the name "blackbird", first recorded in 1486, was applied to this species and not to any of the various other common black birds found in England, such as the carrion crow, raven, rook, or jackdaw. In Old English, and in modern English up to about the 18th century, the word "bird" was used only for smaller or young birds, while larger ones such as crows were known as "fowl". At that time, the blackbird was therefore the only widespread and conspicuous "black bird" in the British Isles. Until about the 17th century, another name for the species was ouzel, ousel or wosel (from Old English osle, cf. German Amsel). Another variant occurs in Act 3 of William Shakespeare's A Midsummer Night's Dream, where Bottom refers to "The Woosell cocke, so blacke of hew, With Orenge-tawny bill". The ouzel usage survived later in poetry, and still occurs as the name of the closely related ring ouzel (Turdus torquatus), and in water ouzel, an alternative name for the unrelated but superficially similar white-throated dipper (Cinclus cinclus).
Five related Asian Turdus thrushes—the white-collared blackbird (T. albocinctus), the grey-winged blackbird (T. boulboul), the Indian blackbird (T. simillimus), the Tibetan blackbird (T. maximus), and the Chinese blackbird (T. mandarinus)—are also named blackbirds; the latter three species were formerly treated as conspecific with the common blackbird. In addition, the Somali thrush (T. (olivaceus) ludoviciae) is alternatively known as the Somali blackbird.
The icterid family of the New World is sometimes called the blackbird family because some species superficially resemble to the common blackbird and other Old World thrushes. However, they are not evolutionarily close; they are actually related to the New World warblers and tanagers. The term is often limited to smaller species with mostly or entirely black plumage, at least in the breeding male, notably the cowbirds, the grackles, and for around 20 species with "blackbird" in the name, such as the red-winged blackbird and the melodious blackbird.
Hub AI
Common blackbird AI simulator
(@Common blackbird_simulator)
Common blackbird
The common blackbird (Turdus merula) is a species of true thrush. It is also known as the Eurasian blackbird (especially in North America, to distinguish it from the unrelated New World blackbirds), or simply the blackbird. It breeds in Europe, western Asia, and North Africa, and has been introduced to Australia and New Zealand. It has a number of subspecies across its large range; a few former Asian subspecies are now widely treated as separate species. Depending on latitude, the common blackbird may be resident, partially migratory, or fully migratory.
The adult male of the common blackbird (Turdus merula merula, the nominate subspecies), which is found throughout most of Europe, is all black except for a yellow eye-ring and bill and has a rich, melodious song. The adult female and juvenile have mainly dark brown plumage. This species breeds in woods and gardens, constructing neat, cup-shaped nests bound together with mud. It is omnivorous, eating a wide range of insects, earthworms, berries, and fruits.
Both sexes are territorial on the breeding grounds and have distinctive threat displays. However, they are more gregarious during migration and in wintering areas. Pairs remain in their territory throughout the year if the climate is sufficiently temperate. This common and conspicuous species has given rise to a number of literary and cultural references, often related to its song.
The common blackbird was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Turdus merula (characterised as T. ater, rostro palpebrisque fulvis). The binomial name derives from two Latin words, turdus, "thrush", and merula, "blackbird", the latter giving rise to its French name, merle, and its Scots name, merl.
The genus Turdus comprises around 65 species of medium to large thrushes, characterised by rounded heads, longish, pointed wings, and usually melodious songs. Two European thrushes, the song thrush and mistle thrush, diverged early from the Eurasian lineage of Turdus thrushes after spreading north from Africa. However, the blackbird is descended from ancestors that had colonised the Canary Islands from Africa and subsequently reached Europe from there. It is close in evolutionary terms to the island thrush (T. poliocephalus) of Southeast Asia and islands in the southwest Pacific, which probably diverged from T. merula stock fairly recently.
It may not immediately be clear why the name "blackbird", first recorded in 1486, was applied to this species and not to any of the various other common black birds found in England, such as the carrion crow, raven, rook, or jackdaw. In Old English, and in modern English up to about the 18th century, the word "bird" was used only for smaller or young birds, while larger ones such as crows were known as "fowl". At that time, the blackbird was therefore the only widespread and conspicuous "black bird" in the British Isles. Until about the 17th century, another name for the species was ouzel, ousel or wosel (from Old English osle, cf. German Amsel). Another variant occurs in Act 3 of William Shakespeare's A Midsummer Night's Dream, where Bottom refers to "The Woosell cocke, so blacke of hew, With Orenge-tawny bill". The ouzel usage survived later in poetry, and still occurs as the name of the closely related ring ouzel (Turdus torquatus), and in water ouzel, an alternative name for the unrelated but superficially similar white-throated dipper (Cinclus cinclus).
Five related Asian Turdus thrushes—the white-collared blackbird (T. albocinctus), the grey-winged blackbird (T. boulboul), the Indian blackbird (T. simillimus), the Tibetan blackbird (T. maximus), and the Chinese blackbird (T. mandarinus)—are also named blackbirds; the latter three species were formerly treated as conspecific with the common blackbird. In addition, the Somali thrush (T. (olivaceus) ludoviciae) is alternatively known as the Somali blackbird.
The icterid family of the New World is sometimes called the blackbird family because some species superficially resemble to the common blackbird and other Old World thrushes. However, they are not evolutionarily close; they are actually related to the New World warblers and tanagers. The term is often limited to smaller species with mostly or entirely black plumage, at least in the breeding male, notably the cowbirds, the grackles, and for around 20 species with "blackbird" in the name, such as the red-winged blackbird and the melodious blackbird.